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Amendments to the Wichita-Sedgwick County of the Unified Zoning Code 

Required by K.S.A. 66-2019 & FCC Declaratory Ruling 

 

Section II-B.14.p. and Section II-B.14.q. 

 
p. Wireless Communication means wireless services covered by the 

Location/Design Guidelines of the Wireless Communication Master Plan. It 
includes the following terms as defined in the Wireless Communication Master 
Plan as adopted by the Governing Bodies: broadcast systems, cellular, 
commercial mobile radio services, common carrier wireless access exchange 
services, enhanced specialized mobile radio, functionally equivalent services, 
personal communication services, paging, personal wireless services, public 
service and emergency systems, specialized mobile radio, tower builder, 
unlicensed wireless services and wireless cable system. It does not include 
amateur radio or private dispatch system as defined in the Wireless 
Communication Master Plan as adopted by the Governing Bodies personal 
wireless services and personal wireless service facilities as defined in 47 U.S.C. 
§ 332(c)(7)(C), including commercial mobile services as defined in 47 U.S.C. § 
332(d), provided to personal mobile communication devices through a Wireless 
Communication Facility or any fixed or mobile wireless services provided using 
a Wireless Communication Facility. 

 

q. Wireless Communication Facility means facilities covered by the 

Location/Design Guidelines of the Wireless Communication Master Plan. It 
includes the following terms as defined in the Wireless Communication Master 
Plan as adopted by the Governing Bodies: antenna, antenna array, equipment 
shelter, guyed tower, lattice tower, location, monopole, site, support Structure 
and tower. a Lot containing equipment at a fixed location that enables wireless 
communications between user equipment and a communications network, 
including, but not limited to: (A) a wireless support structure consisting of a 
freestanding support structure, such as a monopole, guyed, or self-supporting 
tower or other suitable existing or alternative structure designed to support or 
capable of supporting wireless facilities; (B) a base station that supports or 
houses an antenna, transceiver, coaxial cables, power cables or other associated 
equipment at a specific site that is authorized to communicate with mobile 
stations, generally consisting of radio transceivers, antennas, coaxial cables, 
power supplies and other associated electronics; (C) equipment associated with 
wireless services such as private, broadcast and public safety services, as well 
as unlicensed wireless services and fixed wireless services such as microwave 
backhaul; and/or (D) radio transceivers, antennas, coaxial or fiber-optic cable, 
regular and backup power supplies and comparable equipment, regardless of 
technological configuration. 

 

Section III-D.6. 

 
6.  Supplementary Use Regulations. No permit shall be issued for any Development 

or Use of land unless the activity is in compliance with all applicable supplementary 
use regulations specified in this section, or unless the supplementary use 
regulations have been modified or waived by the Governing Body pursuant to the 
Development Review Procedures contained in Article V. The supplementary use 
regulations of this section are not applicable to Lots in the AFB Air Force Base 
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District. In the case of conflict with zoning District property Development standards 
or other regulations of this Code, the more restrictive requirement shall apply, 
unless otherwise specifically provided. 

 

Section III-D.6.g. 

 

g. Wireless Communication FacilitiesFacility. Whether allowed by right, 

subject to a Building Permit, by Administrative Permit, by CUP 
adjustment/amendment, by P-O adjustment/amendment or by Conditional 
Use approval, a  Wireless Communication Facilities Facility shall be subject to 
the following provisions. 

 
(1) All A Wireless Communication Facilities Facility shall be evaluated in 

terms of their conformance to the  guidelines  in  the  "Wireless  
Communication  Master Plan" as adopted by the Governing Body, and 
applications for such facilities shall include information for review as 
required in that Plan. 

 
(2) The A following Wireless Communication Facilities areFacility is permitted 

by right in any zoning District, subject to the issuance of a Building 
Permit, if they conformit conforms to the Location/Design Guidelines in 
this chapterthat Plan: 

 
(a) new facilities facility that are is concealed in or mounted on top of or 

the side of existing buildings (excluding single-family and  duplex  
residences) and other Structures, including support structures up 
to 20 feet above the Building or the maximum height permitted 
by a Building Permit or an Administrative Permit in the underlying 
zoning District, whichever is greater; 

 
(b) modification and/or replacement of support structures (light poles, 

flag poles, electrical poles, private dispatch towers, etc.) that are not 
significantly more visible or intrusive, including cumulative height 
extensions of up to 25 percent above the original Structure height; 

 
(c) modification and/or replacement of a  Wireless Communication 

FacilitiesFacility, including cumulative height extensions of up to 25 
percent above the original structure height that comply with the 
compatibility height standards as outlined in Sec. IV-C.5;  

(d) new or modified lattice towers no larger than 18 inches wide on 
any side up to 80 feet in height measured from grade. 

(d)(e) small cell facility or distributed antennae system located in an 

interior Structure or upon the site of any campus, stadium, or 
athletic facility. 

 
If the Zoning Administrator determines that the Wireless Communication 
Facility does not conform to the Location/Design Guidelines, the Building 
pPermit shall be denied. Denied Building Permits may be appealed by 
applying for an Administrative Permit or a Conditional Use. An 
Administrative Permit shall be approved subject to conditions that 
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maintain conformance with the Location/Design Guidelines. A Wireless 
Communication Facilities Facility that does not conform to the 
Location/Design Guidelines may be approved for a Conditional Use on a 
case-by-case basis as circumstances warrant. 

 
(3) The followingA Wireless Communication Facilities Facility shall be 

approved by Administrative Permit in any zoning District, under the 
procedures in Sec. VI-G.9 and Sec. VI-H.5, if they conformit conforms to 
the Location/Design Guidelines in the "Wireless Communication Master 
Plan" and, for zoning Lots located within the City, are is designated on 
the “Properties Eligible for an Administrative Permit for a Wireless 
Communication Facility Map” of Sec. I- L.: 

 
(a) new disguised ground-mounted facilities up to 85 feet in height; 

 
(b) new undisguised ground-mounted facilities up to 65 feet in the 

SF- 10, SF-5, TF-3, MF-18, MF-29, B and MH zoning Districts  that 
comply with the compatibility height standards as outlined in Sec. 
IV-C.5, which shall not be reduced or waived through the provisions 
of Sec. V-I.2.d; 

 
(c) new undisguised ground-mounted facilities up to 85 feet in the 

NO, GO and NR zoning Districts that comply with the compatibility 
height standards as outlined in Sec. IV-C.5, which shall not be 
reduced or waived through the provisions of Sec. V-I.2.d; 

 
(d) new ground-mounted facilities up to 120 feet in height in the RR, 

SF- 20, U ,  LC, OW, and GC zoning Districts that comply with 
the compatibility height standards as outlined in Sec. IV-C.5, which 
shall not be reduced or waived through the provisions of Sec. V-I.2.d; 
or 

 
(e) New ground-mounted facilities up to 150 feet in height in the 

IP, CBD, LI and GI zoning Districts that comply with the 
compatibility height standards as outlined in Sec. IV-C.5, which 
shall not be reduced or waived through the provisions of Sec. V-I.2.d. 

 
If the property on which the facility is located is within a CUP or P-O, the 
Administrative Permit shall also be considered as an application for an 
adjustment of the CUP or P-O as outlined in Sec. V-E.14, excluding 
the requirement of V-E.14.a, or Sec. V-C.14, excluding the requirement of 
V-C.14.a., as applicable. 

 
(4) All A Wireless Communication Facilities Facility that does not meet the 

requirements of Sec.  III-D.6.g(2)  or  Sec.  III-D.6.g(3)  shall  be  reviewed  
through  the Conditional Use process as outlined in Sec. V-D or, if the 
property on which the facility is located is within a CUP or P-O, as an 

amendment to the CUP or P-O as outlined in Sec. V-E.13. or Sec. V-C.13, 
as applicable. 

 
(5) There shall be no nighttime lighting of or on a  Wireless Communication 

Facilities Facility except for aircraft warning lights or similar emergency 



  Page 4 
 

warning lights required by applicable governmental agencies. Flashing 
white obstruction lights shall not be permitted for nighttime operation. 
Lighting for security purposes shall be permitted at the base of wireless 
communication facilities. Temporary lighting for nighttime repairs shall be 
permitted. 

 
(6) No signs shall be allowed on an antenna support structure a Wireless 

Communication Facility other than those required by applicable 

governmental agencies. 
 

(7) At the time of requesting a Conditional Use, a CUP amendment, a P-
O amendment, an Administrative Permit, or a Building Permit for a 
new ground-mounted Wireless Communication Facility, as applicable, 
the applicant shall demonstrate to the satisfaction of the approving 
authority that: (a) there is no available space on existing or approved 
wireless communication facilities or other structures that can be utilized to 
meet the communication needs (an existing site will be considered 
"available space" only if the site is technically feasible with a ready, willing, 
and able landlord); and (b) there is no other economically and technically 
feasible opportunity to modify or rebuild an existing structure on which 
the communication equipment may be located. The technical feasibility 
of existing, modified or rebuilt structures may be reviewed by consultants 
to the Planning Department. 

 
(8) At the time of requesting a Conditional Use, a CUP amendment, a P-

O amendment, an Administrative Permit, or a Building Permit for a 
Wireless Communication Facility, as applicable, the owner of a proposed 
new undisguised ground-mounted Wireless Communication Facility, and 
the Owner of the land, if not the same, shall agree in writing that (a) 
the support structure is designed, and the ground area is adequate or 
will be made adequate, to accommodate at least one other carrier, if more 
than 80 feet in height, and at least two other carriers, if more than 
100 feet in height; (b) reasonable accommodations will be made to lease 
space on the facility to other carriers so as to avoid having a proliferation 
of support structures that are not fully utilized; and (c) the owner(s) shall 
make available in the future the opportunity for another party to pay the 
cost to modify or rebuild the Structure to support additional 
communication equipment where economically and technically feasible. 
Lattice towers no larger than 18 inches on any side shall be excluded 
from the co-location requirements of subsection (a) of this paragraph. 

 
(9)(7) Unused facilities, including the uppermost 20 percent of support 

structures that are unused (except where removal of the uppermost 20 
percent would require the removal of a lower portion the support structure 
that is in use, in which case the  required removal will be raised to 
the next highest portion of the support structure not in use), shall be 
removed by the owner within 60 days if the Wireless Communication 
Facility, or portion thereof, has been unused for 12 consecutive months.  
If such a facility or portion of a facility is not removed by the owner, then 
the City or County may employ all legal measures, including, if necessary, 
obtaining authorization from a court of competent jurisdiction, to remove 
it, and after removal may place a lien on the subject property for all direct 



  Page 5 
 

and indirect costs incurred in its dismantling and disposal, including 
court costs and reasonable attorney fees. Under this paragraph, "owner" 
shall include both the Owner of the real property and the owner of the 
Wireless Communication Facility, whether such ownership is divided or in 
the same person. 

 
(10)(8) All Wireless Communication Facilities shall comply with all federal, 

state, and local rules and regulations. 
 
Section VI-B.7. (new) 
 

7. Zoning Adjustments. The Governing Body shall have the authority to approve, 

approve with conditions or modifications, or deny zoning adjustments when 
requested in association with an application to amend the Official Zoning Map, an 
application for Community Unit Plan approval, or an application for Conditional 
Use approval. 

 
Section VI-C.7. (new) 

 
7. Zoning Adjustments. The Planning Commission shall have the authority to 

approve, approve with conditions or modifications, or deny zoning adjustments 
when requested in association an application for Conditional Use approval or for 
amendment to a Community Unit Plan and shall have the authority to recommend 
to the Governing Body approval, approval with conditions, or denial of a zoning 
adjustment when requested in association with an application to amend the Official 
Zoning Map or amend a Planned Unit Development or Protective Overlay. 

 

Section VI-G.9. 

 
9. Administrative Permits. The Planning Director, with the concurrence of the 

Zoning Administrator, shall have the authority to approve, approve with 
conditions or modifications, or deny applications for a  Wireless Communication 
Facilities Facility pursuant to Sec. III-D.6.g. The Planning Director's decision on 
such an application may be appealed by filing an application for a Conditional Use. 

 
Section VI-H.5. 

 
5. Administrative Permits. The Zoning Administrator shall have the authority to 

review and recommend to the Planning Director approval, approval with 
conditions or modifications, or denial of applications for wireless communication 
facilitiesa Wireless Communication Facility pursuant to Sec. III-D.6.g. An 
Administrative permits Permit for a  Wireless Communication Facilities Facility 
may be granted by the Planning Director only with the concurrence of the Zoning 
Administrator. 


